PROJEKTJEINK
 
 
 
 
 
 
“Kispest Gondozási Központ” – Forrásház
 
(“Kispesti PszichoCentrum”) Európai Uniós Projekt
 
 
A projekt célja:
 
A projekt célja négy egymásra épülő szintű, komplex szociális foglalkoztatási szolgáltatást nyújtó Forrásház Gondozás Központ kialakítása a Főváros XIX. kerületében. A teljes pályázat
 
  • megfelelő épületet és parkosított udvart megépítését,
  • magas szintű szakmai munkát biztosító fejlesztőeszközök, bútorzatok és informatikai műszaki eszközök beszerzését,
  • valamint a szakmai program működtetésének kidolgozását foglalja magába.
 
 
Lebonyolítás:
 
A pályázat tárgyát képező beavatkozások és tevékenységeik az alábbiak:
 
  • a pszichiátriai betegek számára négy, egymásra épülő szolgáltatási szintnek helyet biztosító építmény és udvari környezetének kialakítása,
  • a közösségi ellátás, a nappali ellátás, a felkészítő rehabilitációs foglalkoztatás és a nyílt munkaerő-piaci reintegráció szakmai elemek megvalósulását biztosító eszközök beszerzése, amely magában foglalja a fejlesztő eszközöket, a bútorzatot és az informatikai, műszaki valamint egyéb eszközöket.
  • szakmai program alapján a komplex szolgáltatási rendszer kidolgozása pszichiátriai betegek számára:
  • a közösségi pszichiátriai gondozás, melynek legfontosabb feladata, hogy a pszichiátriai beteget nyitottá tegye az izolált helyzet felszámolására, a nappali ellátás által biztosított keretek között a közösségben való megjelenésre, informális közösségi kapcsolatok kiépítésére;
  • a nappali ellátás a pszichiátriai betegek részére olyan napközbeni ellátásokat nyújt, amelynek feladata az ellátottak komplex pszicho-szociális rehabilitációjának elősegítése. Személyre szabott terápiás eszközökkel, egyéni és csoportos foglalkozásokkal, mentori rendszer kialakításával;
  • fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás, amely „védett” foglalkoztatás, azaz toleránsan közvetíti a munkaerő-piaci elvárásokat valamint rugalmasan alkalmazkodik a terápiás célokhoz;
  • nyílt munkaerő-piaci reintegráció, mely egyrészt az ügyfelet fogadó munkahelyi környezet „érzékenyítését” jelenti, másrészt munkerőpiaci tréninget az önmaga és a mentora szerint is nyílt piaci munkára kész ügyfélnek.
 
További részletek itt
 
 
Az épület megvalósítása:
 
A beépített alapterület nem változik, a bővítés során azonban új tetőtér került kialakításra és beépítésre. A nettó alapterület a földszinten 923 m2, a tetőtérben 808 m2, összesen 1.731 m2.
 
A földszinten közösségi helyiségek, kiszolgáló helyiségek, foglalkoztatók, irodák, szociális helyiségek, raktárak és a melegítő konyha lesz, a tetőtérben pedig terápiás helyiségek, kézműves szobák, tréning helyiségek, közösségi helyiségek, szociális rész, irodák, teakonyha és terasz kerül kialakításra.
 
Az épület a modern hőtechnikai követelményeknek megfelelően új homlokzati hőszigetelést kap, illetve a homlokzati nyílászárók többsége is ki lesz cserélve.
 
Az épület és környezete akadálymentes lesz (1 db felvonó, szintenként akadálymentes WC, indukciós hurok, vezetősávok, akadálymentes parkoló, stb.), és a parkosított udvar is úgy lett megtervezve, hogy az kerekesszékkel is megközelíthető legyen.
 
A villamos hálózat is teljes mértékben megújul (erőátvitel, világítás, tűzjelző, riasztó, számítógép- és telefon hálózat). Az épületgépészeti rendszerek közül a fűtés-hűtés levegős hőszivattyúval lesz biztosítva, továbbá az egész épület gépi szellőzéssel lesz ellátva.
 
A jelenlegi távfűtéses hőközpont is átépül, ahogy a víz és csatorna hálózat is.
 
Az udvarban pihenő teraszok, terápiás pihenők, terápiás virágágyak, kerti tó, változatosan megszerkesztett térburkolatok, parkolók és járdák szolgálják az intézményt, valamint a zöldfelület is megújul új növények ültetésével (11 db fa, 37 db örökzöld, cserje 787 db, évelők 420 db, dísznövények 84 db)
 
További részletek itt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva! Kispest Kft. © 2010.
A honlap az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával jött létre.