PROJEKTJEINK
 
 
 
 
 
 
Megnyílt a FORRÁSHÁZ
 
Mától fogadja a rászorulókat Kispest új szociális és egészségügyi intézménye, a Forrásház gondozási központ. A Dobó Katica utcai létesítmény uniós támogatásból épült.
 
 
 
Projektzáró szakmai program nyitotta a kerület új, komplex gondozási központját, a 450 millió forintos európai uniós forrásból épült Forrásházat kedd délután. Vinczek György, a szociális területet felügyelő alpolgármester a beruházás részleteit ismertette a megjelentekkel. „Hisszük, hogy a projekt alkalmas lesz arra, hogy sok embert visszavezessen a teljes életbe, a munka világába” – mondta. Dr. Szabó Lajos pszichiáter, egyetemi tanár úgy fogalmazott, hogy a Forrásházban támasztékot és közösséget találhatnak a pszichiátriai betegséggel élő kispestiek. Vighné Vincze Erzsébet a gondozási központot működtető Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ igazgatója szakmai újdonságnak, modellértékű programnak nevezte a szociális gondoskodást, az egészségügyi ellátást és a foglalkoztatást is felvállaló intézményt. Sárkány-Balogh Csilla, a Forrásház szakmai vezetője a szolgáltatásokat ismertetve a központ célját, a pszichoszociális rehabilitációt hangsúlyozta. Dr. Simon Lajos, a Kispesti Egészségügyi Intézet pszichiáter főorvosa azt mondta, merész álom valósult meg, a közösségi ellátás kialakítása közös érdek volt a szociális területtel.
 
 
A létesítményt felavató polgármester arról beszélt, hogy példamutató módon újult meg az egykori óvodaépület, egyben megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek az egyedülálló projekt, Kispest második legnagyobb európai uniós támogatású fejlesztésének megvalósításában. Gajda Péter a kispest.hu-nak elmondta, különösen fontosnak tartja, hogy az intézményben a gondozottakon kívül minden kispesti igénybe veheti a szolgáltatásokat, többek között tréningeket, kondíciójavító tornákat és egészségügyi felvilágosító tanfolyamokat. Hozzátette, a környék parkolási gondjai megoldódnak és a környező közterületek is rendezettebbek lesznek.
 
 
A polgármester a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ igazgatójával együtt vágta át az intézmény átadását jelképező szalagot, majd a Tárt Kapu Színház zenés előadását hallgathatta meg a megnyitó közönsége.
 
 
A most átadott gondozóház azoknak a Kispesten élő embereknek nyújt segítséget, akik családi problémákkal küzdenek, elvesztették munkahelyüket, és ezek a gondok depressziót, pánikbetegséget, szorongásos tüneteket okoznak nekik. A korszerű ellátás célja az, hogy hamarabb túllendüljenek problémáikon, és életük mielőbb visszatérhessen a megszokott kerékvágásba. Az intézményben nappali rendszerben szociális és orvosi ellátást biztosítanak az embereknek. Itt kap helyet az egészségügyi intézet pszichiátriai gondozója és ide költözik a Tárt Kapu Színház és Gyógyító Művészeti Műhely is. Az intézményben 85 gondozottal indult az ellátás. Az önkormányzat 2008 nyarán nyújtott be pályázatot a gondozási központ megvalósítására. A beruházás keretében az egykori lakótelepi földszintes óvodaépület átalakult: a tetőtérrel együtt egy több mint 1700 m²-es intézmény jött létre. Az épület új homlokzati hőszigetelést kapott, és a nyílászárók többségét is kicserélték. Az intézmény és udvara kerekesszékkel is megközelíthető. Az udvaron pihenőteraszokat és kerti tavat alakítottak ki, valamint megújították a térburkolatokat és a zöldfelületeket is. A Forrásház az első olyan önkormányzati beruházás, amely az épület működtetésében nem csupán a hagyományos energiaforrásokra támaszkodik, hanem a zöldenergiát helyezi előtérbe. Az épület téli fűtését és nyári hűtését, valamint a használati meleg víz előállítását levegős hőszivattyú biztosítja. További újdonság lesz az is, hogy a csatornákból összegyűjtött esővízzel locsolják majd az udvar növényeit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva! Kispest Kft. © 2010.
A honlap az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával jött létre.