PROJEKTJEINK
 
 
 
 
 
 
Új projekt: Forrásház (Dobó Katica u. 18)
 
A kispesti képviselő-testület 411/2010. (VII. 20). Ökt. határozatával megbízta a Kispest Kft-t a Forrásház Gondozási Központ (Kispesti Pszichocentrum) című, KMOP-4.5.2/B-2f-2009-0002 kódszámú Európa Uniós pályázat megvalósításához kapcsolódó előkészítési, illetve projektvezetési munkák elvégzésével.
 
 
A Forrásház Gondozási Központ a Dobó Katica u. 18. szám alatti, jelenleg használaton kívüli paneles óvoda új funkcióinak megfelelő átépítésével kap helyet Kispesten (hrsz: 161406/47, a fejlesztéssel érintett terület 4.591 m2).
 
Az óvoda épülete jelenleg nagyon lepusztult, bármilyen célú használatához komoly felújításra van szükség.
 
 
A projekt célja:
A projekt célja négy egymásra épülő szintű, komplex szociális foglalkoztatási szolgáltatást nyújtó Forrásház Gondozás Központ kialakítása a Főváros XIX. kerületében. A teljes pályázat
– megfelelő épületet és parkosított udvart megépítését,
– magas szintű szakmai munkát biztosító fejlesztőeszközök, bútorzatok és informatikai műszaki eszközök beszerzését,
– valamint a szakmai program működtetésének kidolgozását foglalja magába.
Lebonyolítás:
A 3 elemből (Forrásház Gondozási Központ infrastruktúra kialakítás – eszközbeszerzés – szakmai program fejlesztés, bővítés) álló projekt megvalósítására Kispest Önkormányzata a Polgármesteri Hivatalon belül projekt-csapatot állított fel, a menedzsment a projekt tevékenységeire vonatkozóan önállóan, a szakmai függetlenség kritériumainak megfelelően látja el.
Szakmai tartalom:
A pályázat tárgyát képező beavatkozások és tevékenységeik az alábbiak:
– a pszichiátriai betegek számára négy, egymásra épülő szolgáltatási szintnek helyet biztosító építmény és udvari környezetének kialakítása,
– a közösségi ellátás, a nappali ellátás, a felkészítő rehabilitációs foglalkoztatás és a nyílt munkaerő-piaci reintegráció szakmai elemek megvalósulását biztosító eszközök beszerzése, amely magában foglalja a fejlesztő eszközöket, a bútorzatot és az informatikai, műszaki valamint egyéb eszközöket
– szakmai program alapján a komplex szolgáltatási rendszer kidolgozása pszichiátriai betegek számára:
– a közösségi pszichiátriai gondozás, melynek legfontosabb feladata, hogy a pszichiátriai beteget nyitottá tegye az izolált helyzet felszámolására, a nappali ellátás által biztosított keretek között a közösségben való megjelenésre, informális közösségi kapcsolatok kiépítésére;
– a nappali ellátás a pszichiátriai betegek részére olyan napközbeni ellátásokat nyújt, amelynek feladata az ellátottak komplex pszicho-szociális rehabilitációjának elősegítése. Személyre szabott terápiás eszközökkel, egyéni és csoportos foglalkozásokkal, mentori rendszer kialakításával;
– fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás, amely „védett” foglalkoztatás, azaz toleránsan közvetíti a munkaerő-piaci elvárásokat valamint rugalmasan alkalmazkodik a terápiás célokhoz;
– nyílt munkaerő-piaci reintegráció, mely egyrészt az ügyfelet fogadó munkahelyi környezet „érzékenyítését” jelenti, másrészt munkerőpiaci tréninget az önmaga és a mentora szerint is nyílt piaci munkára kész ügyfélnek.
 
 
Az épület megvalósítása:
 
A beépített alapterület nem változik, a bővítés során azonban új tetőtér került kialakításra és beépítésre. A nettó alapterület a földszinten 923 m2, a tetőtérben 808 m2, összesen 1.731 m2.
 
Bruttó alapterület 2.130 m2
Parkoló és út 329 m2
Udvari burkolat 1.126 m2
Udvari zöldfelület 2.413 m2
Parkolók száma 19 db
 
A földszinten közösségi helyiségek, kiszolgáló helyiségek, foglalkoztatók, irodák, szociális helyiségek, raktárak és a melegítő konyha lesz, a tetőtérben pedig terápiás helyiségek, kézműves szobák, tréning helyiségek, közösségi helyiségek, szociális rész, irodák, teakonyha és terasz kerül kialakításra.
 
Az épület a modern hőtechnikai követelményeknek megfelelően új homlokzati hőszigetelést kap, illetve a homlokzati nyílászárók többsége is ki lesz cserélve.
 
Az épület és környezete akadálymentes lesz (1 db felvonó, szintenként akadálymentes WC, indukciós hurok, vezetősávok, akadálymentes parkoló, stb.), és a parkosított udvar is úgy lett megtervezve, hogy az kerekesszékkel is megközelíthető legyen.
 
A villamos hálózat is teljes mértékben megújul (erőátvitel, világítás, tűzjelző, riasztó, számítógép- és telefon hálózat). Az épületgépészeti rendszerek közül a fűtés-hűtés levegős hőszivattyúval lesz biztosítva, továbbá az egész épület gépi szellőzéssel lesz ellátva.
 
A jelenlegi távfűtéses hőközpont is átépül, ahogy a víz és csatorna hálózat is.
 
Az udvarban pihenő teraszok, terápiás pihenők, terápiás virágágyak, kerti tó, változatosan megszerkesztett térburkolatok, parkolók és járdák szolgálják az intézményt, valamint a zöldfelület is megújul új növények ültetésével (11 db fa, 37 db örökzöld, cserje 787 db, évelők 420 db, dísznövények 84 db)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva! Kispest Kft. © 2010.
A honlap az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával jött létre.