PROJEKTJEINK
 
 
 
 
 
 
Wekerlei Gyermekház ünnepélyes megnyitó
 
Gajda Péter, Kispest polgármestere ünnepélyes keretek között átadta a 140 milliós uniós támogatással megújult Wekerlei Gyermekházat. Az intézmény 2010. október 9-én, szombaton nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.
 
 
Több mint 700 millió forintot nyert a Kispesti Önkormányzat konzorciumi partnereivel, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébániával és a Wekerlei Társaskör Egyesülettel közösen benyújtott Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű európai uniós pályázata. A Kós Károly tér rekonstrukciója, a piaci pavilonok cseréje és a katolikus templom homlokzatának felújítása mellett a Wekerlei Gyermekház bővítése és korszerűsítése is része volt a pályázatnak. A munka őszre befejeződött.
 
 
Az épületet kívül-belül teljesen felújították, beépítették a tetőterét és akadálymentésítették: a házban felvonó működik, bejáratot és a mosdókat akadálymentesítették. A teljes körű rekonstrukció során felújították az elektromos hálózatot, új burkolatokat raktak le, kicserélték a homlokzati nyílászárókat és a tető faanyagát is. A bővítés lehetőségeit az épület adottságai és az építészeti szabályok korlátozták, ennek ellenére egy modern, a korábbinál tágasabb épületet vehetnek birtokukba a látogatók.
 
 
A pályázati nyereményből a Gyermekházra fordított 140 millió forint jó helyre került – mondta el szerdai megnyitóbeszédében Gajda Péterpolgármester, hangsúlyozva, hogy egy teljesen új intézmény jött létre, úgy, hogy szellemisége megmaradt.A megjelent vendégeket a művelődési ház igazgatója is köszöntötte. Szabó Mária a jogelőd úttörőház vezetőjének, Nagy Andrásnak emléklapot adott át, majd megnyitotta a megújult Gyermekház intézménytörténeti kiállítását. A megnyitón fellépett az Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek Kórusa és a Botafogo Táncegyüttes.
 
 
Az ország első úttörőháza 1949 decemberében nyitotta meg kapuit a Rákóczi utca 17. alatt. 1958-ban vette fel a kispesti születésű forradalmár, Tőke László nevét. Az intézmény 1976/77-ben a Kós Károly térre, majd 1980-ben a mai helyére költözött. 1989-től nevezik Wekerlei Gyermekháznak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva! Kispest Kft. © 2010.
A honlap az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával jött létre.